PULSE WAVE VELOCITY

 

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΡΕΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΣΦΥΓΜΟΥ

ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΦΥΓΜΙΚΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ (Pulse Wave Velocity PWV)

(με την προαιρετική δυνατότητα PWV στο niccomomonitor και το CardioScreen® 2000)

Η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος είναι ένας άμεσος δείκτης των ελαστικών ιδιοτήτων της αορτής, και συνεπώς, του βαθμού των αρτηριοσκληρυντικών διαταραχών της. Μία σκληρή αορτή επιβαρύνει σημαντικά την καρδιακή λειτουργία, καθώς αναγκάζει την καρδιά να λειτουργεί με αυξημένη δύναμη για να προσπελάσει την αντίσταση της σκληρής αορτής.

 

Η εκτίμηση της ελαστικότητας της αορτής με την ταχύτητα διάδοσης του σφυγμικού κύματος βασίζεται στο γεγονός, ότι όσο ελαστικότερη η αορτή, τόσο μεγαλύτερη η διάτασή της, τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος που το προωθηθέν από την καρδιά αίμα θα παραμείνει σ΄ αυτήν – συνεπώς, τόσο μικρότερη και η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος. Αντιθέτως, όσο σκληρότερη η αορτή, τόσο μικρότερη η διάτασή της, τόσο μικρότερος ο χρόνος που το προωθηθέν από την καρδιά αίμα θα παραμείνει σ΄ αυτήν - συνεπώς, τόσο μεγαλύτερη και η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος.

 

Η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος αυξάνει προοδευτικά από την θωρακική αορτή (1-2 m/sec) προς τις περιφερικές αρτηρίες (7-9 m/sec). Συνεπώς, για την σωστή εκτίμηση της ταχύτητας του σφυγμικού κύματος πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μετρηθείσες αρτηρίες.

 

Οι παραδοσιακές μέθοδοι μέτρησης του χρόνου διάδοσης (PT) ή της ταχύτητας του σφυγμικού κύματος (PWV) υπολογίζουν αυτές τις παραμέτρους από δύο ταυτόχρονες μετρήσεις στις περιφερικές αρτηρίες, παραδείγματος χάρη, από τις μετρήσεις του σφυγμού πίεσης στην περιοχή του καρπού και του αστράγαλου. Οι περισσότερες απλές συσκευές καθορίζουν τον PT και/ή την PWV μόνο από μια απλή μέτρηση του περιφερικού σφυγμικού κύματος και με την χρήση του ΗΚΓ (R- κύμα) σαν αναφορά. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, ο μετρημένος χρόνος διαφοράς περιέχει την περίοδο Προ-εξώθησης (PEP), η οποία επίσης διακυμαίνεται σημαντικά, και συνεπώς, προξενεί λάθη στις μετρήσεις.

 

Το niccomomonitor και το CardioScreen® 2000, διαθέτοντας την μοναδική δυνατότητα της ταυτόχρονης μέτρησης της κεντρικής αιμοδυναμικής και ενός περιφερικού κύματος σφυγμού με την Air Plethysmography (APG), παρέχουν την δυνατότητα μέτρησης της PWV με έναν καινοτόμο τρόπο:

   - την εφαρμογή της Ρεοκαρδιογραφίας ταυτόχρονα με την Pulse Wave Velocity


 

ICG - ρεοκαρδιογραφία

Pulse - περιφερικό κύμα σφυγμού

Με την ανίχνευση του σημείου της αρχής της εξώθησης της αριστερής κοιλίας στην Ρεοκαρδιογραφική καμπύλη και του σημείου εμφάνισης του περιφερικού σφυγμικού κύματος, μετριέται ο χρόνος διάδοσης (PT), και συνεπώς, μπορεί εύκολα να υπολογιστεί και η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος (PWV).

 ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΥΜΑΤΟΜΟΡΦΩΝ

 

ΡΚΓ - ρεοκαρδιογραφία

IPG περιφερικό κύμα σφυγμού

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

     1. Η μέτρηση της PWV είναι πολύ κοντά στις φυσιολογικές τιμές της, καθώς περιλαμβάνει την θωρακική και κοιλιακή αορτή – αγγεία με την μικρότερη περιεκτικότητα μυϊκού ιστού, και συνεπώς, ελάχιστη επιρροή του μυϊκού τόνου.

     2. H μέτρηση του χρόνου διάδοσης (PT) ξεκινά από την αρχή της εξώθησης του αίματος. Συνεπώς, η επίδραση της ηλεκτρικής συστολής στην μέτρησή του είναι μηδαμινή.

     3. Μαζί με την PWV μετρούνται και ο όγκος του εξωθούμενου αίματος, η Συστηματική Αγγειακή Αντίσταση, η Ολική Αρτηριακή Ενδοτικότητα, η συσταλτικότητα του μυοκαρδίου – δηλαδή παρέχεται και μία ολοκληρωμένη εικόνα.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

 

DO2I – τροφοδοσία ιστών με οξυγόνο

CI – δείκτης Καρδιακής Παροχής

HR – Καρδιακή Συχνότητα

SI – δείκτης Όγκου Παλμού

TFC – Περιεκτικότητα Υγρών Θώρακα

SVRI – δείκτης Συστηματικής Αγγειακής Αντίστασης

VI – Δείκτης Ταχύτητας (συσταλτικότητα μυοκαρδίου)

TACIΔείκτης Ολικής Αρτηριακής Ενδοτικότητας

PWV – Ταχύτητα Σφυγμικού Κύματος

Έχοντας μία πλήρη αιμοδυναμική εικόνα, πέραν της αξιολόγησης της σκληρότητας της αορτής, μπορούν να αξιολογηθούν και οι επιπτώσεις της στην καρδιακή λειτουργικότητα. Επίσης, η ταχύτητα του σφυγμικού κύματος, πέραν των ελαστικών ιδιοτήτων της αορτής, μπορεί να επηρεασθεί και από την κατάσταση των περιφερικών αρτηριών αντίστασης, κάτι που μπορεί επίσης να εκτιμηθεί με την μέτρηση της συστηματικής αγγειακής αντίστασης (SVRI) και της ολικής αρτηριακής ενδοτικότητας (TACI).